Вести

Делегација Општине Рашка узвратила посету високој делегацији Кине у Амбасади у Београду

На позив представника Амбасаде Кине у Београду ,наша делегација коју је предводио  председник ОО СНС Рашка господин Игњат Ракитић  у своjству председника општине Рашка   са својим сарадницима имао је састанак у недељи за нама са г. Зху Лианкуиом, кинеским саветником за економију и трговину у амбасади  Народне Републике Кине у Београду.

Председник Ракитић је  са својим сарадницима на репрезентативан и сликовит начин представио господину Лианкуиу предлоге пројеката потенцијалних будућих  инвестиција у општину Рашка од стране НР Кине, посредством кинеске Развојне Банке  за Србију и Балкан. НР Кина има озбиљне намере и решења за реализовање пројеката на територији општине Рашка, јер је препознала велики потенцијал наше општине и добру климу у локалној самоуправи за улагање  свог капитала.

Конкретно, главне теме састанка су  биле донације и улагања НР Кине у инфраструктуру општине Рашка. Улагање у привреду од стране НР Кине кроз инвестиције, подизање инфраструктуре кроз кредитне линије преко Владе Републике Србије за Општину Рашка. Исто тако кинески делегати су веома заинтересовани за улагања у бањски и ловни туризам у општини Рашка , као и за улагања у рударство и пољопривреду. Пословни савет и Савет за страна улагања општине Рашка, узели су на себе одговорност и обавезу  да припреме и комплетирају документа пројеката  и да их понуде кинеским инвеститорима на увид, ради њихове коначне реализације.

На крају, општи утисак , на  задовољство обе стране је коректан, веома повољан за даљу сарадњу, што је и урађено најавом нове посете кинеске делегације oпштини Рашка после 1. маја, ради наставка преговора. Овога пута на челу кинеске делагације биће економско-трговински саветник НР Кине у Србији, господин Зху Лианкуи.