Вести

ИСПРАВЉЕНА ИСТОРИЈСКА НЕПРАВДА - 17. СЕПТЕМБАР, ДАН ОПШТИНЕ РАШКА

На крају свечаног дана, веома важног за нашу општину, овим речима обратио се новинарима,  председник Општине Рашка, Игњат Ракитић.

 -    Баш онако, од срца, желим прво да честитам грађанима Општине Рашка, ДАН ОПШТИНЕ РАШКА. Ја сам данашњим даном презадовољан, заиста, тако да сам ја заиста, заиста поносан, што сам у овом моменту председник Општине Рашка, истакао је Ракитић.

Дан Општине Рашка - 17. септембар, прослављен је ове године први пут, након 170 година од оснивања Рашке као варошице, сада Општине Рашка. Дан је почео литургијом у црки Светог Архангела Гаврила у Рашки, којој су присуствовали сви блиски сарадници председника Општине. Господин Ракитић је после литургије са својим сарадницима обишао основне и средње школе наше општине, које су поводом Дана Општине организовале пригодне приредбе. У  послеподневним часовима на градском тргу,  организован је  богат културно – уметнички програм. Том приликом, на овај свечани дан, својих пет минута имала су разна  културно - уметничка удружења, спортски клубови, невладине организације и институције.

 

Поводом  Дана Општине, у  препуној сали Дома културе, на Свечаној академији,  господин Ракитић је у свом обраћању гостима,  поднео извештај о раду Локалне самоуправе у периоду за нама. На крају свога обраћања присутнима у  сали Дома културе, господин Ракитић је рекао:

-         -  Од идеје да Рашка постане савремена туристичка Општина, са развијеном привредом и пољопривредом, модерним институцијама и очуваним људским ресурсима, нећемо одустати. Сигуран сам, да остварени резултати показују да смо на добром путу  и да ћемо захваљујући знању, ентузијазму и енергији младих људи, пре свега оних који воле свој град и који су своју будућност и будућност својих породица везали за Рашку, успети да остваримо већину планова. Највеће богатство Општине Рашка су људи. Они са визијом. постојани и одлучни. Они који не одустају када је најтеже. Један од њих је и Бојан Премовић, добитник повеље града, “РАШКЕ ПОВЕЉЕ”. Честитам му на постигнутим резултатима и желим му пуно успеха у даљем раду, рекао је Ракитић.

Након тога, власнику хотела „Милмари“ и млекаре „Милкоп“, Бојану Премовићу,  за изузетне резултате у области привреде, председник Општине је уручио признање „РАШКА ПОВЕЉА“, које се од ове године, додељује најуспешнијим и најзаслужнијим грађанима наше општине. Други, свечани део програма био је резервисан за богат културно - уметнички програм. Прво је приказан документарни филм о настанку Општине Рашка. Након тога, наступио је Етно одсек, музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Краљева, затим, хор ОШ „Сутјеска“ и деца из Предшколске установе „Весело детињство“.

Међу бројним углденим гостима одавде и са стране, који су присуствовали обележавању Дана Општине Рашка, били су, директор Кинеске развојне банке за Србију и Балкан, господин Ванг Јашенг, државни секретар у Министарству одбране, Ненад Нерић, начелник Рашког управног округа, Небојша Симовић, народни посланик у Скупштини Србије, Јовица Јевтић, као и многе друге угледне званице.