Вести

Наставак финансирања пројекта који финансира Влада САД посредством невладине организације у Општину Рашка

Председник Општине  Рашка је  данас учествовао у презентацији пројекта,  на позив невладине организације Балканског центра за миграције  и  Владе САД. Ради се о пројекту који је спроведен у осам општина у Србији, једна од тих осам Општина је и Општина Рашка. Председник Општине Рашка, Игњат Ракитић, на ту тему, отворио је своје излагање речима G. Wasingtona:

„Демократичност једног друштва се огледа у апсолутном поштовању права сваког грађанина који такође, апсолутно, поштује Закон“. Да би направили демократски систем, ка коме сви тежимо, управо су нам потребни пројекти попут овог, који омогућавају да мање образовани и социјално угрожени грађани упознају своја права и Законе, рекао је у свом уводном говору, председник Општине Рашка.

Председник Општине Рашка је такође нагласио да:

-    За напредак друштва, који треба да буде императив сваке власти, основни услов је знање и едукација. Зато ми је драго, да смо једни од пионира у томе, да нам сваки грађанин буде информисан и свестан својих права,али и обавеза, што је управо и остварeно овим пројектом.

Директан повод  за одлазак председника Општине Рашка у Београд је Пројекат интеграција расељених лица у Србији, и пружање бесплатне правне помоћи  Општини Рашка, финансиран од стране Владе SAD и CRS, а спроведен од стране, НО Балкански центар за миграције и хуманитарне активности. Председник Општине Рашка, је својим сажетим излагањем, убедио и Владу САД и представнике невладине организације, да се настави са финансирањем пројекта, на територији Општине Рашка. Колико је важна била дискусија, одржана јутрос, у Београду, говори и то, да је састанку  присуствовао, Амбасадор САД у Србији, Мајкл Кирби. Између осталог, поента дискусије је била и да убеди остале Општине, учеснице пројекта, о важности и исплативости пројекта, који финансира Влада Сједињених Америчких Држава.

Да подсетимо, овај пројекат започет је у Рашки, пре нешто више од годину дана, постављањем Правне огласне табле, са разним летцима, који приближавају процедуре и права грађана у разним областима. Канцеларија за младе, у Општини Рашка је вршила промоцију и упознавала грађане о постојању Правне табле. Пројекат је настављен, отварањем канцеларије за пружање бесплатне правне помоћи, социјално угроженим становницима Општине Рашка.