Вести

Посета делегације представника Удружења привредних комора УАЕ општини Рашка

 

Општина Рашка је  задњих месец дана и више у жижи интересовања и на мети страних инвеститора, који у целом свету важе за озбиљне и поуздане пословне партнере. Није нескромно и неоспорно је  рећи, да је главни кривац, зашто је то тако, председник наше општине, уједно и стари-нови председник ОО СНС Рашка, Игњат Ракитић, који је својим залагањем и отвореном комуникацијом, склапао познанства  са људима из кругова  веома важних и угледних институција  у Србији и шире. Наиме, реч је о недавној посети делегација привредника и представника Удружења привредних комора Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Председник Ракитић је недавно  са својим сарадницима и гостима из Емирата  обишао Јошаничку Бању, која поседује изузетан природни потенцијал и веома повољан географски положај, због  непосредне близине са  Националним парком Копаоник. Председник  наше општине  их је упознао са природним ресурсима, капацитетима термалних вода и са могућностима за њихово хумано искоришћавање. Генерални секретар Удружења привредних комора УАЕ, Мохамед Бин Салем, нагласио је да су они највише заинтересовани за улагања у индустрију, туризам и пољопривреду. Привредницима из УАЕ представљени су и други развојни потенцијали Јошаничке Бање, са акцентом, на оне који се односе на улагања у изградњу хотела, бањског стационара, Велнес и Спа центра, спортско-рекреативног центра, као и на улагања у гондолу која би повезала Јошањичку Бању са Копаоником. Општина Рашка је, по речима председника општине, спремна и отворена за реализацију пројекта приватно-јавног партнерства и са свим горе наведеним потеницјалима које бања пружа, околности  су које чине одличан основ за наставак преговора о  будућим и могућим инвестицијама  у нашу општину, с чим су се сложили и  гости из Емирата.

Пошто влада велико интересовање страних улагача, што из Кине, што из УАЕ, за инвестирање у бањски туризам, конкретно за изградњу хотела, председник ОО СНС Рашка, Игњат Ракитић се истог дана у Београду састао са представницима ПИО фонда у чијем је већинском власништву недовршени хотел у Јошањичкој Бањи. На састанку је договорено да се у току наредне недеље изврши процена стања и процена садашње вредности објекта. Разговарало се и о томе како да се дефинише начин на који ће ПИО фонд  пренети овлашћена општини Рашка, да би општина могла да преговара са потенцијалним инвестирторима. На слици испод текста, председник општине Рашка са сарадницима, гостима из Емирата показује природне лепоте Јошаничке Бање.