Вести

ПРЕКРШАЈНИ СУД У РАШКОЈ - ПОЛАГАЊЕ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА

 

Министар правде, Никола Селаковић,  свечано је положио камен темељац за изградњу зграде Прекршајног суда у Рашки, у  улици Милуна Ивановића, где се планира, да се симболично, на Сретење господње 2016. године, на Дан државности Републике Србије, ова зграда и званично усели. Министар Селаковић је том приликом обишао Основни и Прекршајни суд, након чега се заједно  са председником Општине Рашка, Игњатом Ракитићем, председницом Прекршајног суда, Зорком Марић, начелником Рашког округа, Небојшом Симовићем, директором УСАИД – а (за овај пројекат), Лоренсом Ветером, као  и  са представницима других правосудних органа, упутио на место полагања камена темељца.

 Министар Селаковић је везано за важност овог пројекта за нашу општину, истакао:

-           Градимо прву потпуну зграду за правосудне органе, која се у Србији гради после 19 година. Последњи је био Основни, тада још Општински суд у Обреновцу, и ево после  1996 – те, то је Прекршајни суд у Рашкој. Рашка је мали град, који носи велико име, у коме живе поносити, поштени и честити људи, и Рашка је место које из много разлога, заслужило да у њему после 19. година  држава подигне, прву потпуно нову зграду суда.

Министар  је истако да је извођач пројекта „ М ентеријер градња“ Д.О.О., а вредност радова је око 31 милион евра, као и то да ће за мање од две године ова инвестиција кроз рад Прекршајног суда  бити исплаћена. Министар Селаковић је такође нагласио да, ову потпуно нову и потпуно опремљену зграду, чије опремање ће нам умногоме помоћи Америчка агенција за међународну сарадњу (УСАИД), партнер захваљујући коме су подигнути и реновирани многи  Прекршајни судови у Србији, а све у сврху, унапређења правосудне инфраструктуре  и јачања владавине права.

Председница Прекршајног суда у Рашкој, Зорка Марић, истим поводом је рекла:

-          Посебна ми је част и задовољство, што смо данас овде у оволиком броју, дошли да поделимо најлепши тренутак, не само овог града, не само Прекршајног суда, него целокупног правосуђа и што је ово најлепши тренутак и за Министарство правде. Наш министар је увек говорио: „Прекршајни судови су огледало правосуђа“. Трудили смо се, да то огледало остане непомућено и трудићемо се и даље.

Господин Ракитић такође је искористио прилику да се јавно захвали у  име грађана Општине Рашка и у своје лично име, Влади Републике Србије овим речима:

-          Желим да искористим ову прилику, да се у име грађана Општине Рашка, захвалим Влади Републике Србије, а нарочито ресорном министарству, Министарству правде и министру Селаковићу, као и председници суда, Зорки Марић, који су нашли и начина и могућности да ова зграда буде овде сазидана. Грађани Рашке су уступили, поклонили парче ове наше земље, захваљујући осећају и препознавању од стране Владе Републике Србије, колико је битна свака институција и јачање сваке институције, нарочито у нашој општини.