Вести

РАШКА – РАТНА ПРЕСТОНИЦА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 1915. ГОДИНЕ

На дан 12. новембра навришло се тачно сто година од када је српска Влада  у избеглиштву изабрала Рашку као ратну престоницу, тачније од 31 октобра до 12 новебмра, тадашња Влада Краљевине Србије на челу са краљем Петром Карађођевићем и највишим војним врхом, заседала је у тој малој варошици  и у том периоду донела коначну и судбоносну одлуку за наш народ, а то је да привремено напусти Србију.

Тим поводом, Општина Рашка на челу са својим председником, Игњатом Ракитићем, на пригодан и свечан начин обележила је стогодишњицу тог  тако значајног датума за наш град.  Зграда у којој је   заседала Влада Краљевине Србије, скоро је идентична као пре сто година. У Спомен соби у поткровљу, садашњег Центра за културу „Градац“  изложени су  експонати  сталне поставке музеја из Првог светског рата.

Свечаност  под називом „Меморијал Рашка – Ратна престоница Србије“ почела је у 13 часову у Сали Дома културе, са богатим културно - уметничким програмом.  Део програма је и промоција књиге, проф. др Владана Виријевића „РАШКА – РАТНА ПРЕСТОНИЦА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 1915“ , а нешто више о садржају и значају  књиге рекао је  проф. Здравко Делетић.  Др Виријевић је у интервјуу за локалну телевизију о значају организације ове свечаности, истакао:

-          Мислим, да је Рашка тај догађај, на један добар начин обележила ове године, и да се једноставно самим обележавањем овог догађаја Рашка уврстила у ред значајних градова на мапи Србије, који имају заиста разлога да се поносе том својом баштином из времена Првог светског рата.

Након тога пред пуном Салом Дома културе, присутнима се обратио председник Општине Рашка,  Игњат Ракитић, овим речима:

-          Пре једног века, историја нас је ставила у центар збивања, учинивши Рашку ратном престоницом Србије. Данас, можда више него икада, имамо обавезу да са поносом помињемо све оне који су у тешким данима били на челу државе, војске и народа, као и да од заборава чувамо сећања на велика страдања и велике победе у Првом светском рату. Ова прослава, прилика је и да поменемо да су у Првом светском рату, своје животе на олтар отаџбине положила 52 официра, подофицира и редова  са територије Општине Рашка.

Господин Ракитић  након завршеног програма у дому културе свечано отворио Спомен собу у поткровљу Центра за културу „Градац“, где је пре сто година  заседала Влада Краљевине Србије. Аутор поставке Милојко Милићевић најавио је да ће ово бити зачетак музејске делатности у Рашки, чију је идеју свесрдно подржао и поздравио,  господин Ракитић, овим речима:

-          Желим да имате много посетилаца  и да ваша установа постане својеврсна историјска учионица, место на коме ће млади из Рашке, Србије,  па  и  из целог света, учити и стицати знања о прошлости наше државе и нашег града.