Вести

Сретење Господње - Дан државности Рeпублике Србије

Сретење  Господње, један од највећих православних празника у Србији. Данас је то државни празник Републике Србије, у спомен на дан када је на збору у Орашцу  1804. подигнут Први српски устанак  и дан када је 1835. у Крагујевцу донет  Сретењски Устав који се симболично обележава низом манифестација у целој нашој земљи. Данас у Рашки, на Сретење Господње  са почетком у  17 : 00 часова у Сали бившег комитета, одржана свечана трибина поводом Дана државности Србије.

На предавању је, између осталог, било речи и о историји Србије, од Немањића на овамо, о важним  догађајима  везаним за Уставност Србије, јер знамо да је кроз историју Република Србија мењала уређења, од феудализма под окриљем монархије до  комунистичке републике. Данас  је земља Србија, модерна и савремена држава у којој владају ред и закон. Први такав Устав је донет баш на Сретење 1835. год.   у Крагујевцу. Тај Устав  из 1835. био је за оно време један од напреднијих и либералнијх Устава у Европи. На тој Скупштини, која је изгласала Устав 15. фебруара, први пут су усвојени званични српски симболи, грб и застава. Данашњи грб и застава Србије потичу из 1882. године, године кад је Србија проглашена Краљевином. Те исте године, Србија је добила и своју химну, Боже правде, која је и данас званична химна Републике Србије.

Посета скупу посвећеном овом празнику, који је уједно и државни и црквени празник, била је више него успешна, сала је била пуна,  предавање занимљиво, организација на нивоу. Скупу је присуствовала и малобројна омладина Српске напредне странке. Предавачи на трибини  били су,  Душица Радоичић и Данијела Матовић, иначе оне су младе активисткиње Српске напредне странке. Цео догађај је пропратила и локална телевизија, РТВ Рашка.